Crep

Crep je vrsta krovnog pokrivača koji se obično pravi od gline, a može biti i od betona ili stakla.

GLINENI CREP

Glineni crep se proizvodi od veoma kvalitetne gline. Dobro izrađena glina se rucno ili masinski oblikuje, a zatim se tako oblikovan suši na vazduhu ili sušarama. Nakon toga se peče u kružnim ili tunelskim pećima na temperaturi od 1200°C.

Svoje su krovove glinenim crepom prvi počeli pokrivati Kinezi, još 10.000 godina pre Hrista. Koristile su ga različite kulture širom sveta sa željom da krovovi koje podižu budu ne samo trajni, otporni na vatru i različite vremenske prilike već i lepi.
S određenim promenama u dizajnu, načinu proizvoodnje i primeni, crep je ostao u upotrebi sve do današnjeg dana. Štaviše, poslednjih godina crep doživljava pravu renesansu, paralelno sa širenjem svesti o zdravom i ekološki prihvatljivom životu, jer je crep u potpunosti napravljen od prirodnih materijala.

BETONSKI CREP

Beton kao sirovina ima hiljadugodišnju prošlost. Stari Grci su 2000 g.pr.n.e koristili mešavinu gašenog kreča i peska, a Rimljani su toj mešavini dodavali i vulkanski pepeo. Takav beton je korišćen i pri gradnji Panteona u Rimu pre 2000 godina, zahvaljujući tome, očuvan je i dan danas. Beton se, dakle, dokazao kao trajna i otporna sirovina. Betonski crep se proizvodi tako što se beton lije u kalupe, a zatim se na površinu nanosi specijalni premaz koji crepu daje boju i štiti ga. Spada u novije materijale. Težina glinenong i betonskog crepa je ista po m2 površine krova, ali pojedinačno betonski je teži jer je geometrijski veći. Karakteriše ga visoka čvrstoća, kvalitet i veliki izbor boja.

CREP OD STAKLA

Ovi crepovi služe da propuste dnevnu svetlost u prostoriju koju pokrivaju – idealan za sve ljubitelje svetlosnih prostorija. S obzirom da u tom slučaju ne može biti dasaka ili dodatne izolacije ispod njih, primenjuju se na tremovima, natkrivenim garažama, u tavanima itd. Fenomenalne pločice daju krovu prelep ledeni izgled. Ono što ih čini toliko posebnim i izdvaja na tržištu jeste to što su crepovi izrađeni od običnog stakla i imaju otprilike istu težinu kao i oni izrađeni od gline. Postoje i providni pleksiglas crepovi, izrađeni od posebnog granulata PMMA sa UV stabilizatorom u sebi.

BIBER CREP

Vrsta vučenog crepa koja nema žljebove, pravougaonog je oblika sa jednom užom i zaobljenom stranom. Jednostavno se slaže, ali ne može pokrivati krovove čiji su uglovi manji od 45 stepeni. Ima lep starinski izgled, a ime mu potiče od nemačke reči koja imenuje dabra, zato što zaobljena strana ovog crepa podseća na rep ove slatke životinje.
crep glineni betonski stakleni

Stovariste proizvodi gradjevinski materijal

drvo, kamen, blok, blokovi, kreč, opeka, cement, crepovi, cigle, crep, cigla, šljunak, gips, armatura, gvozdje, betonski blok, uvezana armatura, armaturne mreže, gotov beton, ekseri, žice, rezana građa, daske, blok, polublok, puna opeka, YTONG blokovi, hidroizolacija, dimnjaci, punioci, fert gredice, daska, letva, greda, štafla, krovni pokrivači, tegola, salonit, guta ploče, OSB ploče raznih debljina, krovne folije, ekseri, VELUX krovni prozori, termosilent, stirodur, azmafon, šulc, armaturna mreža, SIKA vlakna, mašinski malter, lajsne, vođice za malterisanje, gipsane ploče, ispune, folije, glet masa, poludisperzija, podloga, krep traka, mineralna vuna, kamena vuna, keramičke pločice, lepak za keramiku, fug mase, krstići za keramiku, lajsne za keramiku, metalna vrata, sobna vrata, pur pena, parket, lepak, lak, štuko masa za parket, lajsne za parket, silikon, podloge, lajsne za laminat, mineralne ploče, žabice i žice, stiropor, stirodur, građevinski lepak, staklena mrežica, glet masa, disperzija, podloga, krep trake, tiplovi za stiropor, završna fasada sa podlogom, ogrev…