Kreč

KREČ

Kreč je gradjevinski i gradjevinsko vezivni materijal odnosno koristi se kao vezivo za stvaranje maltera.

Postoji hidratizovani kreč u prahu i gašeni kreč za malterisanje ili za krečenje.

Građevinski kreč je mineralno vezivo koje se dobija od krečnjaka koji čini kalcijum-karbonat primese, uglavnom glina:

-od krečnjaka čija količina glinovitih primesa iznosi 6-20% dobija se hidraulični kreč
-od laporovitih krečnjaka sa velikim sadržajem gline dobija se cement.

Nakon pečenja može biti u grumenu ili samleven u prahu prljavo bele boje.

Hemijski naziv je kalcijum oksid (CaO) i zavisno od procentualnog učinka kalcijum oksida propisane su 3 klase živog kreča:

  • prva klasa treba da sadrži minimum 98% CaO
  • druga klasa treba da sadrži minimum 95% CaO
  • treća klasa treba da sadrži minimum 90% CaO

 

Gašeni kreč se dobija gašenjem živog kreča. Gasi se na taj način što se sanduk za gašenje najpre napuni odredjenom količinom živog kreča, pa se zatim doliva voda. On se raspada, gasi i tom prilikom razvija temperaturu od oko 150°C, zbog čega je obavezno mešanje nekim alatom. Zbog opasnosti od dobijanja opekotina živi kreč u postupku gašenja ne bi trebalo da dodje u dodir sa kožom. Najviše se koristi kao gradjevinski materijal za pravljenje maltera. Takodje se primenjuje za unutrašnje i spoljašnje krečenje, dezinfekciju mineralno vezanih podloga. Koristi se i za zaštitu voćaka od insekata. Treba da se skladišti tako da se u posudu ulije malo vode da prekrije površinu (da ne bi došao u dodir sa vazduhom) i na taj način se može čuvati neograničeno dugo, ali je potrebno čuvati ga od smrzavanja.

Hidratizovani kreč je u prahu i pakuje se u vreće. Dobija se gašenjem živog kreča sa minimalnom količinom vode u specijalnim uređajima koji se nazivaju hidratori ali dovoljno da sve čestice budu ugašene. Takav kreč više nije opasan, a pošto je u vidu finog belog praha, lak je za manipulaciju. Hidratizovani proizvod se pakuje u džakove od 5, 10, 25 ili 50 kilograma.

Zamena za kreč se upotrebljava za spravljanje maltera za malterisanje i zidanje. Za proizvodnju silikatne opeke (veoma kompaktna, koristi se za fasadne zidove)

Cene se kreću u zavisnosti od proizvodjača i od prodaje stovarišta od 250.00 dinara – 350.00 dinara po džaku od 25kg.

Pogledajte firmu koja proizvodi kreč

Kreč

Stovariste proizvodi gradjevinski materijal

drvo, kamen, blok, blokovi, kreč, opeka, cement, crepovi, cigle, crep, cigla, šljunak, gips, armatura, gvozdje, betonski blok, uvezana armatura, armaturne mreže, gotov beton, ekseri, žice, rezana građa, daske, blok, polublok, puna opeka, YTONG blokovi, hidroizolacija, dimnjaci, punioci, fert gredice, daska, letva, greda, štafla, krovni pokrivači, tegola, salonit, guta ploče, OSB ploče raznih debljina, krovne folije, ekseri, VELUX krovni prozori, termosilent, stirodur, azmafon, šulc, armaturna mreža, SIKA vlakna, mašinski malter, lajsne, vođice za malterisanje, gipsane ploče, ispune, folije, glet masa, poludisperzija, podloga, krep traka, mineralna vuna, kamena vuna, keramičke pločice, lepak za keramiku, fug mase, krstići za keramiku, lajsne za keramiku, metalna vrata, sobna vrata, pur pena, parket, lepak, lak, štuko masa za parket, lajsne za parket, silikon, podloge, lajsne za laminat, mineralne ploče, žabice i žice, stiropor, stirodur, građevinski lepak, staklena mrežica, glet masa, disperzija, podloga, krep trake, tiplovi za stiropor, završna fasada sa podlogom, ogrev…